Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش فارس، مقام‌های دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا از ماه‌ها پیش بارها ایده تشکیل یک ائتلاف نظامی عربی را مطرح کرده‌اند که هدف اصلی آن مقابله با ایران است. نشریه «وال‌استریت ژورنال» روز سه‌شنبه در گزارشی در این مورد، نوشته است که دولت ترامپ در حالی به نیمه کار خود رسیده که این ایده عملا در آستانه شکست قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مقام‌های ارشد آمریکایی و عرب به این نشریه گفته‌اند که کناره‌گیری یکی از حامیان اصلی تشکیل ناتوی عربی از دولت ترامپ، اختلاف میان دولت‌های عربی و همچنین اختلاف نظر در مورد اهداف این ائتلاف نظامی، تشکیل چنین ائتلافی را با تردید مواجه کرده است.

بنا بر این گزارش، «ائتلاف راهبردی خاورمیانه» (MESA) که قرار بود با نسخه‌برداری از پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تشکیل شود، احتمالا دیگر از الگوی دفاع جمعی ناتو که در آن حمله خارجی به یک کشور عضو به معنای حمله به تمام اعضا است، پیروی نخواهد کرد.

دولت ترامپ، ناکام در ایجاد یک پیمان رسمی نظامی میان کشورهای عربی، «اکنون بر اهدافی کمتر بلندپروازانه، مانند امضای توافق‌های تجاری و ایجاد مراکز مشترک تمرین نظامی تمرکز کرده است.»

به گفته یکی از مقام‌های یک کشور عربی حاشیه خلیج فارس، «در آن ابتدا، شور و اشتیاق بسیار زیادی وجود داشت، اما فکر می‌کنم هرچه گذشت آن اشتیاق و تحرکی که ایجاد شده بود، فروکش کرد.»

در حال حاضر تلاش می‌شود ائتلافی متشکل از عربستان سعودی، امارات عربی متحده، مصر، اردن، قطر، کویت، بحرین و عمان تشکیل شود. قرار است امروز (چهارشنبه) بازیگران کلیدی این ائتلاف به دعوت آمریکا در واشنگتن گردهم آیند تا در مورد مراکز آموزشی و دیگر چالش‌های نظامی بحث کنند. 

به نوشته وال‌استریت ژورنال، دولت عربستان اعلام کرده که مقام‌های ارشد این کشور در این نشست شرکت نمی‌کنند. 

با این وجود مقام‌های دولت آمریکا این ائتلاف را «روندی در حال پیشرفت» توصیف کرده‌اند. یک مقام ارشد آمریکایی گفته است: «این هواپیمایی است که همزمان با پرواز در حال ساخته شدن است.»

وال‌استریت ژورنال با اشاره به برگزاری نشست ضدایرانی اخیر در شهر «ورشو» لهستان، حضور همزمان نمایندگان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی در این اجلاس را یک موفقیت برای واشنگتن توصیف کرده، اما متذکر شده که این موفقیت هم تحت‌الشعاع اختلاف میان کشورهای عربی تحت رهبری عربستان سعودی و قطر قرار دارد.

قطر تاکید کرده است که تا زمانی که توسط کشورهای عربی منزوی شده، به سختی می‌تواند ایده مشارکت در یک ائتلاف منطقه‌ای با این کشورها را بپذیرد. دیگر کشورهای عربی نیز در پذیرش اسرائیل به جمع این ائتلاف، مقاومت کرده‌اند.

به گفته یک مقام آمریکایی، رژیم صهیونیستی «لابی‌گری» گسترده‌ای را برای ورود سریع به این ائتلاف آغاز کرده، اما برخی مقام‌های عربی هشدار داده‌اند که این ائتلاف نباید به مسیری برای افزایش حضور رژیم صهیونیستی در منطقه بدل شود.

در سال ۲۰۱۷، زمانی که ترامپ ایده تشکیل ناتوی عربی را مطرح کرد، مقام‌های آمریکایی امیدوار بودند که این طرح به سنگ‌ بنایی برای ایجاد یک ائتلاف مقابله با ایران بدل شود، اما به نوشته وال‌استریت ژورنال، تمام کشورهای غرب آسیا با این ایده که ایران باید در مرکز توجه این ائتلاف باشد، موافق نیستند. همین امر مقام‌های آمریکایی را وادار کرده گستره اهداف ائتلاف را افزایش دهند.

مسئله دیگری که بر اساس این گزارش روند تشکیل ائتلاف عربی را با مشکل مانع مواجه کرده، کنار رفتن دو مقام کلیدی است که مستقیما این پرونده را در اختیار داشته‌اند: «کریستن فونتنروز» مدیر امور خلیج فارس در شورای امنیت ملی آمریکا و «آنتونی زینی» از فرماندهان بازنشسته ارتش آمریکا که از سوی ترامپ به عنوان مسئول پیشبرد مذاکرات تشکیل ائتلاف عربی منصوب شده بود.

زینی می‌گوید از همان ابتدا مشخص بود که ایده تشکیل یک ناتوی عربی بیش از حد بلندپروازانه است، به همین دلیل او تلاش کرده انتظارات را پایین بیاورد. به گفته وی، او بیشتر بر ارتقا همکاری‌های تجاری و گسترش تمرین‌های نظامی مشترک میان این کشورها تمرکز کرد.

اما به نوشته وال‌استریت ژورنال، همین امر موجب شده تا اشتیاق بعضی کشورها در مورد این ائتلاف کاهش یابد. مقام یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در این مورد گفته است: «چشم‌انداز اولیه‌ای که ما دریافت کردیم، با آن چارچوبی که الان مورد بحث است، کاملا متفاوت بود. الان به مراتب تعدیل شده و فکر می‌کنم که دارد افول می‌کند.»

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۱۶۲۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت حسن روحانی از مخالفت امام خمینی با مرتبط کردن سازمان اطلاعاتی با رهبری و بیت ایشان

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از سایت رئیس دولت های یازدهم و دوازدهم، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی در گفت‌وگو با عوامل مستند «احمد»، جلسه کمیسیون مشترک مجلس را درباره تشکیل سازمان اطلاعاتی کشور با حضور سید احمد خمینی و انتقال نظر امام توسط ایشان روایت کرده است:

ما از حاج احمدآقا دعوت کردیم برای کمیسیونی که ویژه‌ تشکیل سازمان اطلاعاتی کشور بود [شرکت کند]. بین کمیسیون‌های دفاع، داخلی و خارجی یک کمیسیون مشترک تشکیل داده بودیم. آنجا بحث بود که اولاً سازمان باشد یا وزارتخانه؟ اگر سازمان است، وابسته باشد به نخست‌وزیر، مثل سابق که ساواک سازمانی بود وابسته به نخست‌وزیری، یا حتی وابسته باشد به دفتر امام و زیر نظر مستقیم امام باشد.

وی ادامه داد: من زنگ زدم به حاج احمدآقا، تقاضا کردم گفتم که شما یک جلسه به کمیسیون بیایید و همه‌ حرف‌ها را بشنوید و بعد به امام منتقل کنید. ایشان جلسه‌ بعد آمد به کمیسیون، چند نظر بود در کمیسیون، همه‌ نظرات گفته شد. مثلاً دو نفر بودند که می‌گفتند سازمان اطلاعاتی را باید بدهیم به قوه‌ قضائیه، با این استدلال که قوه‌ قضائیه باید از جرایم پیشگیری کند و این سازمان اطلاعاتی باید پیشگیری‌کننده باشد. عده‌ای می‌گفتند باید حتماً تحت نظر رهبری و بنابراین زیر نظر امام باشد. عده‌ای می‌گفتند که در دولت باشد و بحث بود که در دولت سازمان باشد یا وزارتخانه. همه‌ این چهار نظر در حضور حاج احمدآقا و به طور مفصل بیان شد. ایشان همه را گوش کرد و بعد هم رفت و فردایش به من زنگ زد.

روحانی افزود: به من گفت که امام فرموده مجلس هر تصمیمی بگیرد من مداخله‌ای نمی‌کنم ولی این تشکیلات را اصلاً به رهبری و بیت و... متصل نکنید. بنابراین مخالفت کردند که یک چنین دستگاه اطلاعاتی وابسته به امام یا بیت امام باشد و بعد فرمودند دیگر بقیه‌اش را خودتان می‌دانید. در نهایت در کمیسیون تصویب شد به عنوان وزارتخانه.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904277

دیگر خبرها

  • نزدیکی به ناتو در دستورکار کشورهای بی‌طرف اروپا
  • اندیشه های قرآنی مقام معظم رهبری در دانشگاه تبریز تبیین می شود
  • 4 نکته درباره تعطیلی دفتر الجزیره در اسرائیل
  • روایت حسن روحانی از مخالفت امام خمینی با مرتبط کردن سازمان اطلاعاتی با رهبری و بیت ایشان
  • رغبت کشورهای عربی نسبت به تشکیل گروه صلح‌بانان بین‌المللی برای غزه پساجنگ
  • ویژگی‌های ژئوپلیتیکی کشورهای شیخ‌نشین؛ از اختلافات پیچیده سرزمینی تا همگرایی در ساختارهای اجتماعی ـ تاریخی
  • سیاست همسایگی دولت سیزدهم
  • ۶ فوتی و مصدوم در تصادف پراید و پارس در محور سرو ارومیه
  • مارکسیسم چه نگاهی به سیاست بین‌الملل دارد؟
  • انصراف قالیباف از نمایندگی مجلس جدی است؟ /برنامه ریزی ۵ ساله برای ورود به انتخابات ۱۴۰۸ /دولت رئیسی علیه قالیباف دست به کار شد